Kontrolno takmičenje, 10m

Novi Sad, 06.02.2021.

Uspešna provera na „Susretu šampiona“:

Stefanović bolji od svetskog rekorda

NOVI SAD, 6. februar (SSS) – Kandidati za nacionalni tim Srbije danas su se ponovo okupili u Novom Sadu na drugom ovogodišnjem kontrolnom takmičenju „Susret šampiona“.

Kao i na prethodnom susretu, održanom sredinom januara takođe u Novom Sadu, u finalu vazdušnom puškom prvo mesto osvojio je Milutin Stefanović („Čika Mata“). Pogodio je 254,9 krugova, što je čak za 2,1 krug više od zvaničnog svetskog rekorda Kineza Haonana Jua. Stefanović je još jednom potvrdio da je u odličnoj formi. Pre nedelju dana na finalu Kupa Srbije, takođe u Novom Sadu, oborio je državni rekord (252,4).

Drugo mesto osvojio je Milenko Sebić (Novi Sad 1790), a treće juniorka Milica Ristić („Čika Mata“) U kvalifikacijama je najprecizniji bio Lazar Kovačević (Jagodina 92) sa 628,9. Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) je pogodila samo 0,1 krug manje…

Pištoljem je trijumfovao Dimitrije Grgić (Akademac) sa 241,4 kruga. U završnici je nadmašio  Zoranu Arunović (Olimpik 011), pobednicu prethodnog „Susreta šampiona“, koja je danas bila najbolja u kvalifikacijama sa 581 krugom. Na trećem mestu završio je Duško Petrov (Kikinda).

Na prethodnom kontrolnom meču učestvovali su samo reprezentativci koji bi putovali na otkazano Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u Finskoj, planirano za kraj februara i početak marta. U međuvremenu, EP je pomereno za maj, a novi domaćin je Osijek.

Ovaj put, na okupu je bilo više strelaca. Model takmičenja je bio isti kao i sredinom januara. Svi su posle kvalifikacija gađali i u finalu u kome je svako pucao u 24 serije, nije bilo ispadanja.

– Na drugom ovogodišnjem „Susretu šampiona“ okupili smo strelce sa šireg spiska kandidata za reprezentaciju. Učestvovalo je 19 takmičara – prenosi Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

U oba finala, puškom i pištoljem, postignuto je dosta dobrih ostvarenja, s kojima se ulazi u borbe za medalje na velikim takmičenjima.

– Generalno gledano, postignuti su kvalitetni rezultati. Na primer, u kvalifikacijama puškom, prvih osmoro su postigli rezultate bolje od 625,0 krugova, dok su u finalu strelci gađali na visokom nivou, nije bilo velikih razlika u ostvarenjima, jedino je odskočio Milutin Stefanović. Zadovoljan sam postignutim kako na ovom tako i na prethodnom kontrolnom takmičenju.

Srpski strelci se sada ponovo okreću domaćim takmičenjima, dodaje Marković.

– U naredna dva vikenda u Nišu će biti održana dva Prvenstva Srbije, prvo juniorsko, a potom i seniorsko. Početak serije međunarodnih takmičenja planiran je za mart, za kada je zakazan Svetski kup u Nju Delhiju. Ukoliko eventualno dođe do novih promena u kalendaru, priredićemo još neko kontrolno takmičenje i okupljanje kandidata za nacionalni tim.

Puška: 1. Milutin Stefanović („Čika Mata“) 254,9, 2. Milenko Sebić (Novi Sad 1790) 250,0, 3. Milica Ristić („Čika Mata“) 249,9… Kvalifikacije: 1. Lazar Kovačević (Jagodina 92) 628,9, 2. Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) 628,8, 3. Stefanović 628,1…

Pištolj: 1. Dimitrije Grgić (Akademac) 241,4, 2. Zorana Arunović (Olimpik 011) 239,9, 3. Duško Petrov (Kikinda) 238,7… Kvalifikacije: 1. Arunović 581, 2. Petrov 580, 3. Brankica Zarić (Novi Sad 1790) 577…