Srpskim strelcima još dve titule na Mediteranskim igrama

Drugog dana takmičenja na Mediteranskim igrama u Taragoni delile su se medalje vazdušnom puškom, a najsjajnija odličja u obe konkurencije stižu u Srbiju – Andrea Arsović je osvojila zlato u takmičenju dama, a Milutin Stefanović je bio najprecizniji među muškarcima, saopštio je Streljački savez Srbije (SSS).

U subotu, prvog dana nadmetanja Damir Mikec je pobedio, a Zorana Arunović osvojila srebro vazdušnim pištoljem. Samo u ženskoj konkurenciji vazdušnim pištoljem zlato nije pripalo našem strelcu, osvojila ga je Ana Korakaki (Grčka).

Danas su u finalu gađali i Lazar Kovačević, koji je zauzeo četvrto mesto, i Milica Babić koja se plasirala na petu poziciju.

Andrea Arsović je posle 16. (od 24) dijabole vrlo izjednačene borbe u finalu izbila na čelnu poziciju. U ozbiljnoj konkurenciji se još nije nazirao rasplet u borbi za zlato, za koje su tada realne šanse imale četiri takmičarke. Arsovićeva je do kraja bila najsigurnija , nije ispustila ulogu lidera i na kraju trijumfovala sa minimalna 0,1 kruga prednosti ispred Italijanke Martine Zivijani. Treća je bila Slovenka Živa Dvoršak, a na četvrtom mestu, bez medalje, ostala je jedna od najboljih sportistkinja Hrvatske Snježana Pejčić.

Uspehom u Taragoni, Arsovićeva se vratila na „mediteranski tron“. Zlato vazdušnom puškom je prvi put na MI osvojila 2009. u Peskari. U Mersinu 2013. je bila sedma (bronzu je osvojila u trostavu, koji sada nije na programu).

Babićeva je najbolje počela finale, bila vodeća posle prvih pet dijabola, ali nije izdržala do kraja i zauzela petu poziciju

Većim delom muškog finala vodio je Španac Horge Dijaz Garsija, ali kako se takmičenje bližilo završnici, sve ređe je pogađao „jake“ centre, što je najbolje iskoristio Stefanović. Naš strelac je poslednjom, 24. dijabolom „ubio“ vrlo dobrih 10,5 , prestigao Španca nadmašivši ga za 0,3 kruga.

Lazara Kovačevića je pola kruga delilo od medalje, jer toliko je zaostajao za trećeplasiranim Italijanom Simonom Veitalerom posle 20. serije, kada ispada četvrtoplasirani.

Na MI su Srbiju predstavljali i Bobana Veličković (4. mesto pištolj) i Dimitrije Grgić (6. mesto pištolj).

– Vrlo sam zadovoljan učinkom naših strelaca. Svih osmoro naših predstavnika su stigli do finala, a oni koji iza sebe imaju najviše velikih takmičenja, oni iskusniji su stigli i do medalja. Opravdali su uloge favorita. Ni u jednom takmičenju nije bilo lako doći do odličja, jer u svakoj disciplini se nadmetalo po nekoliko vrhunskih strelaca iz svetskog vrha – ocenio je šef stručnog štaba Dragan Donević.

Generalno gledano, prosek rezultata je nešto niži nego na drugim velikim takmičenjima.

– Uslovi u dvorani su bili izuzetno loši. Gađalo se u betonskoj hali, koja nema klimu, temperatura je bila izuzetno visoka. Pravi pakao. Nije bilo lako ni strelcima pištoljem, a posebno takmičarima puškom, koji nose tešku opremu. Međutim, naši reprezentativci su se odlično snašli i u teškim uslovima – poručio je Donević.

Rezultati drugog dana

Vazdušna puška, žene: 1. Andrea Arsović (Srbija) 246,9, 2. Martina Zivijani (Italija) 246,8, 3. Živa Dvoršak (Slovenija) 225,9, 4. Snježana Pejčić (Hrvatska) 204,4, 5. Milica Babić (Srbija) 183,7… Kvalifikacije: 1. Zivijani 627,9, 2. Arsović 624,4, 3. Urška Kuharič (Slovenija) 624,4…8. Babić 621,8… Ukupno 24 takmičarke. Za finle621,8.

Vazdušna puška, muškarci: 1. Milutin Stefanović (Srbija) 247,5, 2. Horhe Diaz Garsija (Španija) 247,2, 3. Simon Veitaler (Italija) 225,3, 4. Lazar Kovačević (Srbija) 205,0, 5. Borna Petanjek (Hrvatska) 183,0… Kvalifikacije: 1. Stefanović 622,3, 2. Omer Akgun (Turska) 621,7, 3. Petanjek 621,2… 7. Kovačević 617,7… Ukupno 20 takmičara. Za finale 617,7.

Vasiljeviću izmaklo finale

Završena su i takmičenja u gađanju glinenih golubova.

Borko Vasiljević je bio vrlo blizu finala u disciplini trap. Oborio je 118 letećih meta i zauzeo sedmo mesto. Kao šesti u finale, sa 119 pogođenih „golubova“ prošao je olimpijski vicešampion Đovani Peljielo (Italija).

Naš drugi predstavnik Dušan Nikolić je zauzeo 12. mesto (116 oborenih meta) u konkurenciji 25 strelaca.