Stefanović, Pletikosić i Sebić ‘upucali’ srebro

Muška reprezentacija Srbije osvojila je srebro u disciplini vazdušna puška na Evropskom prvenstvu u Maribor. Višegodišnji post bez timskih medalja prekinuli su Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić.

U kvalifikacijama je odskočila ruska selekcija i ubedljivo osvojila prvo mesto. Borba za ostala odličja bila je napeta i neizvesna do samog kraja. Odlučivali su delići krugova, pa je na kraju trio iskusnih srpskih strelaca došao do srebra sa samo 0,7 kruga boljim rezultatom od trećeplasirane Nemačke.

Posle nešto lošijeg početka srpska selekcija je počela da se popravlja, napreduje u plasmanu i na kraju je uspela da dođe do drugog mesta.

Poput ekipe, drugo mesto u vrlo kvalitetnim kvalifikacijama u pojedinačnoj konkurenciji sa 628,9 krugova zauzeo Stefanović.

Strelac „Čika Mate“ je tokom većeg dela finala, koje je obilovao preokretima, bio u sredini tabele i često na trećoj, bronzanoj poziciji, ali i na šestom mestu. Na kraju završio je kao peti, a nijanse su ga delile od toga da napravi bar korak više.

„U kvalifikacijama sam postigao veoma dobar rezultat, a ukupnim učinkom sam izuzetno zadovoljan. Ispunio sam glavni cilj, da uđem u finale, koje mi je par puta zamalo izmicalo, na prethodnim Evropskim prvensvima. U finalu sam i taktički i tehnički sam uradio sve kako sam planirao. Petim mestom u Evropi moram da budem zadovoljan. Ponestalo mi je malo, uvek bitnog faktora, sreće, jer da je ona bila uz mene lako je moglo da se desi i da ostvarim i bolji plasman, a ne da ispadnem zbog minimalne razlike“, rekao je Stefanović.

Srpski strelci su osvojili deset medalja na Evropskom prvenstvu – osam u zvaničnom, dve u revijalnom takmičenju.

U oficijalnom delu programa titulama su se okitili Zorana Arunović i ženska seniorska reprezentacija pištoljem. Srebrne medalje osvojili su Damir Mikec kod seniora pištoljem, Lazar Kovačević kod juniora puškom, muški seniorski tim puškom, juniorski miks puškom, ženski juniorski tim puškom, a bronzu je osvojio muški tim pištoljem.

U revijalnom ekipnom takmičenju koje će od sledeće godine biti u zvaničnom programu Evropskog prvenstva, zlatne medalje osvojili su muški seniorski tim pištoljem i ekipa seniorki puškom.

Prvenstvo se završava u subotu u večernjim časovima takmičenjem u miksu u seniorskoj konkurenciji.