Olimpijska baklja

Lepo je kada kao sportista negde u svetu predstavljaš zemlju iz koje potičeš, ali je još lepše kada uspehe podeliš sa klubom u kome si počeo karijeru. Na nedavno završenom Svetskom kupu u Gabali, srpski olimpijac Milutin Stefanović je osvojio zlato vazdušnom puškom sa pogođenih 250,9 krugova što je i novi svetski rekord finala.

Uspeh našeg reprezentativca svečano je obeležio jedan od najstarijih srpskih sportskih kolektiva, kragujevački „Čika Mata“. Kragujevac je umeo da se oduži kralju Milutinu. Osim Stefanovića, kragujevački klub je iznedrio još dva svetska rekordera. Na finalu Svetskog kupa 1991. godine, Stevan Pletikosić je „upucao“ apsolutnih 600 krugova MK puškom iz ležećeg stava, a vazdušnom puškom u svetske rekordere upisao se paraolimpijac Dragan Ristić.

Konferencija za medije: Urošević, Arsović, Stefanović, Armuš, FOTO: Streljački savez Srbije

Srpski strelac se zahvalio svima koji su zaslužni što je došao do svetskih visina i istakao da su „najveći krivci“ za uspehe članovi njegove porodice.

– Svetski rekord u Gabali je kruna moje dosadašnje karijere, ali nadam se da je ovo još samo jedan korak napred ka većim uspesima – istakao je Stefanović, kome je prilikom obraćanja društvo pravila ćerka Vida.

Novi svetski rekorder je u Gabali osvojio i srebro u miksu vazdušnom puškom sa partnerkom Andreom Arsović. Ova disciplina je još nezvanična u programu Svetskog kupa, ali od Olimpijskih igara u Tokiu 2020. godine postaće olimpijska.

– Ponosan sam na rezultat koji sam ostvario sa Andreom. Mi smo prvi srpski miks koji je osvojio zlatnu evropsku medalju, a sada i odličje na Svetskom kupu. Sjajno smo se uklopili i verujem da ćemo nastaviti putem kojim smo krenuli. Miks je do sada bio zvanična disciplina samo na evropskim prvenstvima, od sledeće sezone će to biti i na svim svetskim takmičenjima, pa ćemo dati sve od sebe da dođemo i do svetskog zlata – poručio je Stefanović.

Andrea Arsović i Milutin Stefanović, FOTO: Streljački savez Srbije

Svečanosti je prisustvovala i Andrea Arsović, prva zvezda Partizana.

– Lepa priča o miksu u kome smo Milutin i ja počela je ovde, na treninzima u Kragujevcu, gde često dolazim na pripreme, a „Čika Mata“ mi je odličan domaćin. Tri puta za redom osvojili smo evropsko zlato, možemo da se pohvalimo da smo poslednji nezvančni i prvi zvanični evropski prvaci u ovoj disciplini, a titulu smo odbranili i ove godine. Idemo dalje, ciljamo uspeh na Olimpijskim igrama u Tokiju – nije krila ambicije Arsovićeva.

Uz mnogobrojne goste iz sportskog i društvenog života u Kragujevcu, prisustvovali su i predstavnici streljaštva iz drugih gradova Srbije, sportski direktor srpske reprezentacije Srećko Pejović, član stručnog štaba reprezentacije Dragan Donević, predsednik „Čika Mate“ Milan Armuš i pomoćnik gradonačelnika Kragujevca zadužen za sport Nikola Urošević.