Stefanović izjednačio svetski rekord i osvojio zlato

Srpski olimpijac Milutin Stefanović osvojio zlatnu medalju na Svetskom kupu u Gabali (Azerbejdžan) u disciplini 10 metara vazdušnom puškom i obogatio kolekciju medalja sa SК (dva zlata, jedno srebro, jedna bronza)

Milutin Stefanović osvojio je zlatnu medalju prvog dana takmičenja na Svetskom kupu u Gabali u disciplini 10 metara vazdušnom puškom, ali posle drame kakvu ni Spilberg ne može da režira.

Naš olimpijac i Kinez Junčong Jao su dominirali, iako je Milutin imao tu nesreću da mu meta ne registruje jedan hitac, pa je takmičenje na kratko zaustavljeno dok kvar nije otklonjen, a Stefanović je sam morao na vatrenu liniju na dodatni hitac, i pogodio je 10.5.

To kao da je bio prelomni momenat, Milutin je sustigao Kineza, smenjivali su se u vođstvu, i tako do poslednja dva hica koja su odlučivala o zlatu, a naš strelac je bio u prednosti (230.8 – 230.4) i samo 20.2 kruga delila su ga od novog svetskog rekorda.

A, onda drama. Milutin pogađa samo 9.9, a Kinez 10.7 i jedan solidan hitac ga deli od zlata. Odlučujući hitac, Stefanović pogađa 10.2, svi već vide Jaoa na tronu, ali on podbacuje, pogađa 9.8 (prva njegova devetka u finalu u poslednjem 24. hicu, sve ostalo je pogađao desetke), kao i naš strelac izjednačava svetski rekord (250.9), ali se ide u raspucavanje za zlato.

I, opet prvi puca Stefanović, reklo bi se loših 10.0, već počinje slavlje kineske delegacije i pristalica, ali Junčong još jednom podbacuje, pogađa 9.6 (dva najlošija hica u dve poslednje serije) i zlato pripada Milutinu, kome je u zagrljaj prvi prišao kolega Stevan Pletkosić.

Na kraju je najsjajnije odličje osvojio Milutin Stefanović, srebrom se okitio Kinez Junčong Jao, a bronzu je upucao Mađar Ištvan Peni.

Stefanović je ovom medaljom obogatio kolekciju odličja sa svetskih kupova, sada ima dva zlata, jedno srebro i jednu bronzu.

Finale pogledajte ovde.

Izvor: Sportski žurnal